Ik ben bang om…

george Crux - Free Images-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn dag begon met het checken van mijn mail en facebook berichten. Twee berichten sprongen er voor mij uit en deze las ik verder. Op een daarvan heb ik zelfs een reactie geplaatst. Het was een bericht van Heleen, waar in staat dat ze een schrijfcursus gaat doen, omdat ze haar schrijfkwaliteiten wil verbeteren en daar nu nog onzeker over is. Ze schrijft ook dat het zo mooi is dat je altijd weer nieuwe kansen kunt pakken en creëren. Ze eindigt het bericht met de vraag wat jij zou doen als je niet zo bang was om…

Ook kreeg ik een mail van de Vrouwenkrachtacademie met de titel: “Doe elke dag één ding wat jou bang maakt”. In het artikel staat dat dit een enorm effect zal hebben op je eigenwaarde, uitstraling en zelfvertrouwen. Ik ben het daarmee eens.

Uit ervaring weet ik ook dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om uit die comfortzone te stappen. Even over het woord comfortzone… dat is eigenlijk een verkeerd begrip in deze context, want wanneer je ergens bang voor bent en maar blijft zitten waar je zit, dan is dat niet bepaald een comfortabele positie. Het kan juist enorm frustrerend of verlammend aanvoelen, je kunt zelfs depressieve gevoelens ervaren.

 

“wanneer je ergens bang voor bent en maar blijft zitten waar je zit, dan is dat niet bepaald een comfortabele positie”

 

Ik vind het dus een hele goede tip om dingen te doen waar je bang voor bent. Dat kunnen in de ogen van anderen dingen zijn die je allang beheerst, of die heel simpel lijken. Zoals een blog schrijven, voor je mening uitkomen of de kleding dragen die jij zelf leuk vindt en waarvan je denkt dat je vriendinnen of partner het niets zullen vinden. Je kunt bijvoorbeeld artikelen of blogs publiceren over een onderwerp die mensen raakt. Reken maar dat je dan van alles om je oren krijgt!

De angst voor afwijzing, onbegrip en soms zelfs agressieve en kleinerende reacties is reëel. Zeker in deze tijd van social-media is het zo gemakkelijk om ergens ‘even’ een reactie op te plaatsen. Tegelijkertijd is het niet nodig om die angst te voelen en helemaal niet om je tegen te laten houden om te doen wat je wilt doen. Want waar gaat het nou over? Zie die nare reacties voor wat ze zijn: een afspiegeling van de gevoelens en ervaring van de ander. Niets meer en niets minder. Doorgaans zijn meningen ongefundeerd en emotioneel en zeggen ze alles over de persoon die ze uitspreekt. Over feiten kun je in discussie gaan. Die gaan als het goed is over het onderwerp en niet over jou persoonlijk.

 

“Zie die nare reacties voor wat ze zijn: een afspiegeling van de gevoelens en ervaring van de ander”

 

Allemaal goed en wel… met deze kennis ben ik nog niet helemaal gerustgesteld en die angst is ook niet zomaar weg te bonjouren. Er zit niets anders op dan er gewoon voor te gaan.

 

En nu over mij

Ik heb hierboven heel comfortabel geschreven over dit onderwerp in algemene zin. Het gaat niet over mij. Dat voelt veilig. Maar… ik ben degene die zich vanmorgen liet raken door twee schrijfsels over angst om te doen wat ‘ik’ eigenlijk zou willen doen. Waardoor ik mezelf beperk in mijn persoonlijke geluk en groei en ook in mijn zakelijke ontwikkeling. Ervaringen uit het verleden kunnen behoorlijk beperkend werken.

 

“Ervaringen uit het verleden kunnen behoorlijk beperkend werken”

 

Als kind heb ik geleerd om mijn mond te houden. Blijkbaar zei ik vaak de dingen die men niet wilde horen, die ongepast waren, of die niet cool waren. Daar kreeg ik dan soms afwijzende reacties op. Maar het waren wel dingen die ik wilde, die bij mij pasten of waarvan ik meende te weten dat het de waarheid was. Als kind doe je dat zo. Alles wat je zegt en doet is helemaal eigen, puur en ongecensureerd. Voor de omgang met andere mensen is het fijn om rekening te houden met de waarheid en ervaring van de ander. Dat leer je als het goed is terwijl je opgroeit. Ik heb vooral geleerd om te luisteren en mij af te stemmen op anderen. Dat is een kwaliteit waar ik als therapeut ontzettend veel profijt van heb. In de rol van therapeut kan ik overigens prima confronteren waar nodig is en verwoorden wat ik belangrijk vind voor mijn cliënten. Dat wil ik wel even gezegd hebben.

In het dagelijks leven kijk ik liever de kat uit de boom, peil ik de stemming en energie van de ander(en) en vorm doorgaans in stilte mijn mening zonder deze te delen. Want dat vind ik echt behoorlijk eng. Dat zou voor mij betekenen dat ik deze mening zou moeten kunnen onderbouwen. En ik ben een gevoelsmens, ik doe veel dingen op gevoel en gezond verstand en niet omdat ik mij zo goed heb geïnformeerd over het onderwerp. Die gedachten zijn wellicht onzinnig en ik mis daardoor leuke gesprekken met andere mensen. Dat ervaar ik ook zo. Het kan best eenzaam zijn in die boom, want die kat is allang op muizen gaan jagen en ik zit daar maar in mijn uppie.

 

“Ik stak mijn hoofd boven het maaiveld uit en werd voor mijn gevoel genadeloos omver gemaaid”

 

Op persoonlijk vlak heb ik dus last van deze angst om mezelf te laten zien en mijzelf uit te spreken. Ook in mijn bedrijf heb ik daar last van. Dat is niet altijd zo geweest. Ik schreef steeds open over mijn ervaringen en deelde op mijn website kennis over kinderwens gerelateerde vragen. In die tijd was dat kennis die nog niet algemeen geaccepteerd was. Ik stak mijn hoofd boven het maaiveld uit en werd voor mijn gevoel genadeloos omver gemaaid door mensen die zich persoonlijk geraakt voelden terwijl ze niet eens goed gelezen of begrepen hadden wat ik schreef.  Dit ging heel ver. Ik zal je de details besparen.

Ik ben opgekrabbeld en verder gegaan. Maar nu ik jaren later terug kijk weet ik dat ik veel voorzichtiger ben geworden in wat ik zeg. Te voorzichtig. Doordat ik mij niet meer uitspreek en redelijk veilige onderwerpen beschrijf in mijn blogs doe ik mezelf tekort en ik doe mijn lezers tekort. Mijn kennis en ervaring zijn ondertussen alleen maar gegroeid en ik deel het niet. Ik laat niet zien wat ik in huis heb. Dat irriteert me, ik voel me er boos over en onzeker. Doorgaans sta ik daar niet eens bij stil, maar vandaag is het ineens belangrijk dat ik er over schrijf. Getriggerd door de twee berichten die ik vanmorgen las. Dit schrijfproces haalt alles wat belangrijk is naar boven en brengt het in het daglicht, waar het nu eindelijk mag zijn.

Dus, ik ben bang om mij uit te spreken, mijn eigen waarheid te vertellen, mijn kennis te delen, omdat er dan mensen zouden kunnen zijn die niet goed lezen of zich geraakt voelen en er dan vervelende dingen over zouden kunnen gaan zeggen. Dat ik zelfs persoonlijk zou kunnen worden aangevallen.

Ik besluit nu dat ik het toch weer ga doen. Als een vrij mens, zal ik weer helemaal eigen, puur en ongecensureerd vertellen wat ik wil delen.

Liefs,
Marjan Born

Gezien en erkend

ontmoeten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat een verademing kan het zijn wanneer iemand je werkelijk ziet. Doorgaans zijn ontmoetingen toch wat oppervlakkig. Dan vragen we elkaar wel hoe het gaat, maar is dit meer een beleefdheidsvorm dan dat je echt kijkt, luistert of voelt hoe het met de ander is. Wat kun je je als mens alleen voelen met je eigen emoties en met je pijn. Ongezien en ongekend.
Zo nu en dan is daar het moment dat een ander je ontmoet en in een zin verwoord hoe jij je voelt. Waardoor de wereld plotseling mooier, liefdevoller en stralender aanvoelt.
Gezien en erkend.

Liefs,
Marjan Born

Hou van je lijf

hou van je lijf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leren om contact te maken met je lichaam, om haar te helen en in de verbinding helder te weten wat goed is voor jou en je lijf. Eigenlijk is het een heel simpele manier om gezond van lichaam en geest te blijven. En toch blijkt het vaak zo moeilijk om tot dit contact te komen. Om werkelijk te communiceren met wat er speelt in je lichaam.

Het idee van contact te maken kan weerstand oproepen, angst en lichamelijke pijn. Dat zijn allemaal gedachten over wat je niet wilt voelen.Hiermee denk je jezelf te beschermen. Ooit werkte dat voor je, maar vaak werkt dit beschermingsmechanisme na een tijdje niet meer zo goed. De situatie is veranderd, maar jij beschermt jezelf op de automatische piloot nog steeds op dezelfde wijze. Dit levert spanning op in je lijf. Simpelweg, omdat er iets niet in balans wordt gebracht. Spanning wordt niet opgelost, maar vastgezet.

“En dan is er ontspanning, verbinding en dankbaarheid”

Het mooie is, dat op het moment dat je besluit om dit contact met jouw lijf aan te gaan, dat je voelt dat het goed is en dat je stukje bij beetje je gedachten kunt ontspannen en feilloos de communicatie aan kunt gaan met je lichaam.
En dan is er ontspanning, verbinding en dankbaarheid.
Wat een prachtig lichaam heb je toch!

Liefs,
Marjan Born

Ontspannen Leven in ontwikkeling

marjan april 2016Ontspannen Leven is het motto van Reborn en van mij. Niet dat het er bij mij altijd ontspannen aan toe gaat. Het blijft ook voor mij een terugkerend aandachtspunt om bij spanning de rust in mijzelf terug te vinden. Ik ben er gelukkig wel heel bedreven in, maar soms vraagt het wat meer aandacht om tot ontspanning te komen.

Het lijkt wellicht wat stil hier bij Reborn, maar dat is het juist niet.
Om mijn (toekomstige) cliënten, nog beter van dienst te kunnen zijn ben ik in 2014 begonnen met de vierjarige opleiding tot acupuncturist. Ik moet eerlijk zeggen dat het nogal een pittige opleiding is en dat de tijd die ik in de communicatie naar buiten toe investeer dramatisch gedaald is. De praktijk is en blijft wel gewoon open. Zodat ik vrouwen met een kinderwens kan blijven begeleiden naar een ontspannen leven. Ontspannen is namelijk heel erg belangrijk voor je vruchtbaarheid. Het vergroot de kans op een zwangerschap.

In de nabije toekomst zal ik in de praktijk steeds meer aandacht gaan besteden aan het in balans brengen van je lichaam gezien vanuit de TCM. Met praktische adviezen over lichaamsoefeningen, voeding en massagetechnieken die je vruchtbaarheid ten goede komen.
Spannende en leerzame tijden zijn dit dus voor mij. Ik laat je graag meeprofiteren van al die extra kennis over vruchtbaarheid en ontspanning.
Je bent van harte welkom met je vragen over je kinderwens en ontspannen leven!

Lieve groet,
Marjan Born

Wanneer angst je in zijn greep houdt

verdriet2

Er zijn twee soorten angst.
Je hebt de angst voor direct gevaar, waar je meteen op reageert met een actie. En je hebt angst voor indirect gevaar, voor dingen die zouden kunnen gebeuren.
De eerste soort angst is praktisch en kan levens redden. De tweede soort is lastig voor jezelf en op de lange termijn schadelijk voor je gezondheid.

 

Wanneer je zwanger bent kun je bang zijn voor wat de toekomst brengt. Enkele voorbeelden zijn; Gaat alles goed met de ontwikkeling van de baby? Bevallen… durf ik dat eigenlijk wel? Of; Ben ik straks wel een goede moeder?
Er zijn heel veel dingen waar je angstig over kunt zijn tijdens je zwangerschap. Wat het voor jou is, is iets heel persoonlijks.

 

 

“Je kunt het gevoel hebben dat deze angst je leven beheerst”

Als je een kinderwens hebt kun je intens bang zijn dat je nooit moeder zult worden, dat het deze cyclus weer niet zal lukken, of dat je faalt als vrouw, als partner, als dochter. Je kunt het gevoel hebben dat deze angst je leven beheerst.

Ben je moeder van een jong gezin met kleine kinderen en kom je slaap tekort, dan is het goed mogelijk dat je moeite hebt om je emoties te beheersen. Je kunt dan bang zijn dat je geen goede moeder bent, omdat je je boos voelt en onmachtig en niet meer weet wat je met jezelf en je kind aan moet. Het lijkt of er geen eind komt aan die achtbaan waar je in terechtgekomen bent.

Je kunt schaamte ervaren omdat je je zo bang kunt voelen en tegelijkertijd probeert om je angstige gedachten weg te redeneren. Soms is er wel begrip voor jouw angst, maar niet iedereen begrijpt het. Ze zeggen dat je je niet zo druk erover moet maken, en dat het allemaal wel goed zal komen. Dus zeg je maar niets en je hoopt dat die gevoelens vanzelf weg gaan. Je trekt je terug met je angst.

Je kunt doen alsof het er niet is en ‘gewoon’ verder gaan met je dagelijkse werkzaamheden. Terwijl de angst aan je knaagt en je vrijwel elke minuut van de dag bezighoudt met pijnlijke gevoelens en maar door malende negatieve gedachten.
Het is vaak een vicieuze cirkel waarin je terecht bent gekomen. Angst houdt je in zijn greep. Je wilt dat het stopt en je weer blij en goed voelen. Uitkijken naar een mogelijke zwangerschap, of dat je straks bevalt van een prachtige zoon of dochter, of dat je je weer eens blij en uitgerust voelt.

Angst verkrampt je gedachten en je lichaam. Je spieren en pezen trekken er van samen. Je ademt oppervlakkiger en sneller. Wat er gebeurt is, dat je lichaam onder invloed van het stresshormoon cortisol constant in de overlevingsstand staat. En doordat je je steeds zo angstig voelt komt er ook steeds cortisol vrij. Heel simpel gezegd is dat deel van je hormoonhuishouding ontregeld. De bedoeling van het vrijkomen van cortisol is dat je in actie komt in een gevaarlijke situatie. Dan neemt de cortisol waarde in je lichaam snel af. Maar jouw situatie is van een andere orde. Het is een zich steeds repeterende golf aan gedachten en gevoelens die aan je angst verbonden zijn. Cortisol scherpt je geest en je gedachten draaien dan ook op volle toeren. Je versterkt je angst. Dat is die vicieuze cirkel.

Angstklachten zijn goed op te lossen en vaak kan dit ook verrassend snel. Het vraagt wat moed van jou en je volledige aandacht.

Ik begeleid je in een paar stappen door dit losmaak proces

  • We onderzoeken naar waar je angst over gaat
  • We doen oefeningen waarmee je de angst los mag laten
  • Je leert om spanning om te zetten in ontspanning
  • Je krijgt oefeningen mee om te leren bewust te kiezen voor ontspanning

Liefs,
Marjan Born

 

Wil je meer weten? Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Kinderwens, zwangerschap en spanning loslaten

Follow my blog with Bloglovin
iets anders doen-by sapphire

 

Een hele goede manier om je te ontspannen op momenten dat het je teveel is geworden is iets doen wat je graag doet. Ook al heb je er op dit moment helemaal geen zin in.

Gewoon beginnen met schilderen, yoga, wandelen, zingen… wat dan ook. Je zult merken dat je emoties zakken en je je kunt ontspannen.

Het klinkt misschien te gemakkelijk. Maar, weet je… Spanning ontstaat doordat je gedachten vasthoudt en je jezelf toestaat in die gedachten te blijven hangen in plaats van in beweging te komen en de opgebouwde adrenaline er op een positieve manier uit te werken.
Die gedachten zijn ontstaan door een gebeurtenis die heftig voor je was. Het is nodig om de adrenaline die daarbij vrijgekomen is te gebruiken, anders blijf je adrenaline aanmaken en zul je steeds meer spanning ervaren.

Is dit een aantrekkelijke vorm van loslaten voor jou?

Volgende keer een andere manier om de spanning los te laten.

 

Lieve groet,
Marjan Born

Loslaten, goede tip?

vil son

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat het toch los! Kinderwens en de goedbedoelde tip om ‘het’ los te laten. Kwetsend of kun je de tip gebruiken?

Ik schreef er afgelopen keer al over. Loslaten is niet mogelijk als je bezig bent met behandelingen om zwanger te worden. Daarvoor is de focus op de cyclus, het verlangen, het doel en het gebruik van medicijnen te intens.

Het is maar net hoe je naar het woord loslaten kijkt. Ik heb het mijn eigen betekenis gegeven. Een waardevolle en praktische. Hoewel ik het dan eigenlijk Bewust Ontspannen noem. Dat is ook loslaten. 😉

Je kunt in deze periode best iets aan Bewust Ontspannen doen. Je gedachten malen op volle toeren, die mogen best wel even ontspannen… Door alle spanning is er waarschijnlijk ook ongemerkt wat spierspanning in je lijf gekomen die je los kunt laten. Je kaken bijvoorbeeld, of je onderrug en bekken. Wanneer je deze twee spanningselementen aandacht geeft zul je merken dat je je al veel gemakkelijker kunt ontspannen en je emoties gemakkelijk uit te ademen zijn.

Is dit een aantrekkelijke vorm van loslaten voor jou? Volgende keer vertel ik er meer over.
Lieve groet,
Marjan Born

Hoezo Loslaten?

loslaten-by Greyerbaby-klein

 

Waarom zegt men zo vaak dat je ‘het’ moet loslaten, als zwanger worden niet vanzelfsprekend is?
Loslaten is voor vrouwen met een kinderwens een beladen woord, doordat het te pas en te onpas gebruikt wordt.
Het is ook kwetsend. Want je begrijpt er blijkbaar niets van als je dat tegen iemand met een kinderwens zegt.

Loslaten van je verlangen is misschien wel onmogelijk. Ik zeg bewust misschien wel. Voor mij voelde het als onmogelijk. Nu denk ik dat het misschien wel mogelijk zou zijn geweest… maar achteraf is makkelijk praten. Het zou in ieder geval heel wat van mij gevraagd hebben om het verlangen los te willen en te kunnen laten. Dan heb je het al over rouwverwerking. Het afsluiten van de periode van zwanger willen en mogelijk kunnen worden.

Uiteindelijk, mocht er geen kindje komen, dan heeft het verlangen een andere plek nodig en zul je er na een tijdje aan toe zijn om die plek te gaan vinden. Dat is overigens wat anders dan loslaten.
Wat men naar mijn idee bedoelt met loslaten is dat de focus niet zo sterk gericht is op het zwanger worden. Ook dat is onmogelijk in de tijd dat je bezig bent met behandelingen. Maar dat begrijpen mensen die daar geen ervaring mee hebben niet.

Wat ik vrouwen in mijn praktijk leer is de spanning te hanteren. Dat is ook een soort van loslaten, vooral van gedachten en te strakke spieren. Het geeft ontspanning. Waardoor alles om de kinderwens heen beter te ‘dragen’ en te verwerken is.

Perfecte beren op de weg

perfectie is aandacht voor de beren op je weg

 

Eigenlijk wil ik het altijd perfect. Als dat wat ik doe, niet perfect blijkt te zijn, dan kan ik daar achteraf wel mee leven. Vóóraf niet. Dan wil ik het perse perfect doen. Het verwachtingspatroon van mezelf is op dat moment zo hoog, dat ik er niet eens aan begin om een plan tot uitvoer te brengen of bij de oriënterende fase al afhaak. Jammer. Weer een goed idee om zeep gebracht.

Het is een grotendeels onbewust proces. Angst om te falen. Om niet goed genoeg te zijn. Doorgaan met een plan waar dit gevoel de kop opsteekt is vaak een recept voor stress en onzekerheidsgevoelens. Bij mij dan hè. Herken je er iets van?

Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je ‘iets’ wilt doen of presteren. Je ziet een zakelijke kans, een fijne baan die je zou willen hebben, of je wilt een presentatie over iets geven waar je een pro in bent. Het is allemaal mogelijk. Je hebt het juiste pakketje vaardigheden en ervaring paraat.
Misschien mis je een klein detail. Iets wat je ook gaandeweg in de praktijk kunt leren. Geen vuiltje aan de lucht.
De narigheid is dat je dat kleine detail zomaar –‘PLOF’- op magische wijze tot een zwaarwegend iets kunt maken, waardoor het hele plan niet meer door kan gaan. Zoals ik al aangaf is dit vaak een onbewust proces. Je schuift vervolgens het goede idee dat je hebt zomaar opzij en denkt er niet meer aan.
Soms ben je je er wel bewust van. En ploeter je met tegenzin nog even door. Maar het wil maar niet lukken. Je motivatie lijkt weg.  Je voelt je er wellicht slecht bij en er is ook nog een grote kans dat je zelfvertrouwen hierbij een deuk oploopt. (Dat klinkt als een feestje! 🙁 )

Wat als je je er nu wel bewust van bent dat dit gebeurt?
Dan gebeurt het ook gewoon. Ja, het klinkt flauw, maar meestal is dat zo. Dat is nog frustrerender. Omdat je weet dat je enthousiast was om iets te gaan doen. En dat je om een of andere reden beren op de weg zag waar je niet omheen kon. Heb je het geprobeerd? Vaak schrikken de beren je al van verre af en heb je er al geen zin meer in.

 

We beginnen even opnieuw: Wat als je je bewust bent van de beren op de weg, en je wilt dat ‘iets’ toch heel erg graag doen?


Wat voor ‘iets’ wil jij heel erg graag doen?

Het belangrijkste is dat je de problemen aanpakt. Hoe dan ook. Anders doe je jezelf en jouw omgeving echt tekort. Hieronder lees je een mogelijkheid om dat te doen.

Stap 1: Stel het je helemaal voor hoe het is om jouw doel te bereiken. Hoe het er uit ziet, klinkt of voelt. Hoe jij je er bij voelt als je dat ‘iets’ doet, of in de wereld zet. Het is gedaan, je bent er, het is klaar. Hoe is dat om te ervaren?
Lukt het? Ga dan lekker aan de slag! Het komt helemaal goed met jouw plan.

… en soms zijn daar meteen die beren die je uitzicht verpesten.
Stap 2: Kun je achter die beren je doel nog zien? Focus je er maar eens uitgebreid op. Met beren en al. Als dat lukt, dan heb je al een gigantische stap genomen. Je doel is er nog! Yihaaa!
Mocht het toch nog niet lukken om je doel vast te houden. Dan mag je toch naar stap 3.

Stap 3:
Kijk eens naar die beren. Hoeveel zijn het er? En welk probleem representeren ze?
Schrijf de bezwaren op. Schrijf ook al je pluspunten op. Alles wat je allang in je pakketje ervaring en kennis hebt zitten. Kijk eens goed naar de bezwaren. Zijn ze reëel? Kun je er iets voor doen om het op te lossen? Zijn ze niet reëel? Teken er dan elfenvleugeltjes aan of knoop ze aan een ballon en laat ze wegvliegen. Bedenk zelf een manier waarop jij afscheid van deze irreële bezwaren kan nemen. Je kunt het ook met je adem doen. Adem diep in en op je uitademing adem je het bezwaar naar buiten en laat het oplossen in de lucht. Doe dit net zo lang totdat je alle bezwaren hebt uitgeademd of opgelost.
Bekijk ook je pluspunten. Is het voldoende om je idee mee te kunnen uitvoeren? Of heb je nog iets extra’s nodig? Onderneem actie om dat extra’s te verwerven. Of begin gewoon en kijk wat je tegenkomt en leer daar van. Vaak werkt dit uitstekend!

Stap 4: Nu ga je jouw plannen uitwerken en realiseren. Komen er nieuwe beren op de weg? Grijp ze bij hun nekvel. Weeg ze. Kijk ze diep in de ogen. Vindt een oplossing. Er is altijd een oplossing. Zet door! Je zult jezelf er later dankbaar voor zijn.

 

Wil je leren de beren op je weg om te zetten naar persoonlijk vertrouwen op weg naar je doel?
Met doelgerichte oefeningen en advies op maat, begeleid ik je met je vraag.
Neem contact met mij op via het informatieformulier of bel: 06-51929294 voor een afspraak.

Energie in balans

photorack - energie in balans

 

Energie, ik ervaar er de laatste tijd gelukkig steeds meer van. En dat mag ook wel na een lange tijd op een laag energiepitje te hebben moeten functioneren.
Ik was te moe om aan mijn eigen energie-bevorderende-oefeningen te denken. Iets aan beweging doen, kwam niet in mij op. De vermoeidheid had de overhand.
Met wat hulp van mijn acupuncturist ben ik de afgelopen weken aardig opgeknapt. Genoeg om weer in beweging te komen en te zorgen voor nog meer energie!

Eigenlijk is het een gemiste kans om niet te bewegen bij vermoeidheid en energietekort. Beweging, aandacht en adem laten de energie stromen. Als je lijf het toestaat dan hè! Het is niet de bedoeling om op je gebroken been proberen te dansen! Zwaaien met je armen bewegen met je bovenlijf lukken dan wel prima.
Ik heb het over haalbare beweging als rekken, strekken, draaien, zwaaien en over ademhalen met aandacht. Dat wat jij fijn vindt om te doen. Voor mij is dat dansen! Een fijn liedje opzetten en bewegen op de muziek. Het hoeft helemaal nergens op te lijken. Je hoeft geen prestatie te leveren. Zolang je er plezier in hebt is het goed.

Probeer het maar eens om je energie te laten stromen en te voelen hoe het door je lichaam stroomt. Door de oefening die ik hieronder beschrijf oefen je in energiebewustzijn en je wekt meer energie op. Hoe meer je je bewust bent van hoe het met je energiehuishouding is gesteld. Hoe beter je daarop kunt reageren. Door bijvoorbeeld wat te bewegen of juist te gaan ontspannen.

Zet je favoriete muziek op en beweeg, dans, spring, zwier! Als het nummer afgelopen is zet je je voeten op heupbreedte, sta je met ontspannen knieën en laat je je armen langs je lichaam hangen. Doe je ogen dicht en voel eens in je handen… Ervaar je die stroming van energie? Het kan voelen als warmte, prikkeling of stroming. Je kunt het ook voelen onder je voeten. Zo kun je met je aandacht je hele lichaam scannen en de energie voelen stromen. Een fantastisch gevoel is dat!
Dat heb je allemaal teweeg gebracht door een paar minuten te bewegen! En je kunt het doen wanneer je maar wilt.

Doordat mijn energie nu weer beter stroomt krijg ik weer zin om dingen te doen. Ik ben weer aan het werk en heb zelfs weer zin in om te bewegen! Want daar krijg ik meer energie van.
Een kleine waarschuwing: Heb je last van energie tekort? Beweeg dan niet ‘te veel’. Want dat kost meer energie dan het oplevert. Bewaak je balans!

Hoe is het met jouw energie? Stroomt het lekker en heb je er voldoende van, of is het hoog tijd om er een boost aan te geven?
Met doelgerichte oefeningen en advies op maat, begeleid ik je met je energie vraag.
Neem contact met mij op via het informatieformulier of bel: 06-51929294 voor een afspraak.