Wie & Praktijk

Mijn naam is Marjan Born. Ik ben acupuncturist en  therapeut.

Acupunctuur spreekt voor zich. Ik behandel uiteenlopende lichamelijke en mentale klachten met behulp van hele dunne naaldjes, guasha, cupping en moxa.

Als therapeut werk ik psychosociaal, lichaamsgericht, systemisch en energetisch. In de praktijk verweven deze specialismen zich mooi tot één krachtige eigen werkvorm. Uitnodigend, uitdagend, soms provocerend en altijd praktisch en toepasbaar.

Kijken, voelen en luisteren
Zoals dat zo gaat, heeft het leven mij gevormd tot wie ik nu ben. Als kind was ik al aan het kijken, luisteren en voelen wat andere mensen bij mij teweegbrengen, wat ik zelf ervaar en hoe ik kan spelen en werken met bijvoorbeeld taal, beweging, adem, creativiteit, emoties, gevoel en intuïtie. In die tijd had ik niet zo door dat ik bezig was met het analyseren van alles en iedereen. Tegenwoordig gebeurt het vaak dat iemand zegt dat ik alles lijk te doorzien. Dat is niet zo. Wat ik wel doe is alle informatie die ik tot mij heb genomen combineren en daar mee werken. Helder en doelgericht.

De weg
Het leven zoals het zich aandient boeit mij enorm. De diepe dalen, de hoge pieken, de kabbelende beekjes die er tussen door stromen en een windvlaag die ineens het onzichtbare zichtbaar maakt.
Er zijn gebeurtenissen geweest waarbij ik compleet omver werd geblazen. Een ernstige ziekte als kind, spanning in het gezin van herkomst, het verlies van dierbaren, een burn-out, een langdurige kinderwens en een stressvolle zwangerschap hebben mij laten zien en ervaren hoe het kan zijn om in een diep dal te zitten. Of in een sneltrein die maar niet wil stoppen. Van deze ervaringen heb ik stap voor stap geleerd dat ik zelf de enige ben die de situatie kan veranderen. Ook al lijkt het soms onmogelijk.

Een van mijn favoriete uitspraken is:
‘De schat ligt daar waar je staat, je hoeft het alleen maar te ontdekken’

Dit ‘ontdekken van de schat’ gaat vaak in stapjes. Grote, kleine en zo af en toe een enorme sprong.
Ik begeleid je graag bij het vinden van jouw schat, je innerlijke hulpbron. Iedereen heeft dat tot zijn beschikking. Jij dus ook!


De praktijk
Met zowel acupunctuur als therapie breng ik het geleerde en doorleefde in praktijk. Daarbij ben ik een wegwijzer, een baken, iemand die je een zetje in de juiste richting geeft en afremt als dat nodig is. Ik laat jou je eigen weg naar gezondheid en ontspanning ontdekken. Door het zelf te doen en het eigen proces werkelijk aan te gaan integreer je het geleerde en of de behandeling optimaal in je leven. Daar gaat het om.

Soms gaat een nieuwe ontwikkeling razend snel en soms ook tergend traag. Geen vraag is hetzelfde.
Dat snelle, dat willen we allemaal wel. De trage versie kun je vergelijken met slowcooking. Je hebt er geduld, aandacht en doorzettingsvermogen voor nodig. Het eindresultaat is krachtig, smaakvol en vervullend.

Achtergrond
Ik heb een driejarige opleiding Professionele Communicatie (therapeutisch coachen en begeleiden) afgerond, een vervolgopleiding Professionele Begeleiding (meesterschap in coaching en therapie) van zes maanden, en een Trainersopleiding (vakmanschap, leiderschap en de inzet van jezelf als instrument in de ontmoeting) van zes maanden bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. Ook ben ik internationaal erkend NLP practitioner. Vervolgens heb ik twee jaar van de opleiding Energy Coach (chakra psychologie, energiewerk, lichtwerk, reading en healing) bij Heremitage in Amersfoort afgerond. De ademcoach opleiding bij Herleva gedaan. De driejarige opleiding tot acupuncturist bij Qing Bai en de opleiding MBK bij Con Amore. De meest recente opleiding is Engaging Vitality bij Qing Bai – dit is een leerproces dat enkele jaren in beslag zal nemen.

Daarnaast volg ik jaarlijks een flink aantal geaccrediteerde acupunctuur-nascholingen en houd ik mijn therapeutische kennis actueel door geregeld nieuwe workshops/nascholingen te volgen.

Methodieken
Bij de acupunctuur behandelingen werk ik met een mengvorm van Engaging Vitality en de Traditionele Chinese Geneeskunde.

In de therapeutische begeleiding maak ik gebruik van Energetisch en Emotioneel Lichaamswerk, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA), Systemisch Werk, ademwerk, Yoga, Healing en reading, Visualisatie, Meditatie en Voice Dialogue.

Met de begeleiding vanuit mijn praktijk bied ik complementaire zorg. Aanvullend aan de reguliere zorg.
Bij ziekte is het verstandig een arts te consulteren. Wanneer het wenselijk is, ga ik graag in overleg met de behandelend arts voor afstemming betreffende een behandelplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *